Blekinge skärgård.

Bakgrund

Blekinge har, likt nationellt, en åldrande befolkning med ett ökat behov av vård och omsorg. Psykisk ohälsa är inte och bör inte ses som en naturlig del av åldrandet, utan går att förebygga. Äldre människor kan däremot vara mer sårbara för psykiska hälsoproblem på grund av faktorer som fysisk sjukdom, funktionsnedsättningar, social isolering och förlust av närstående/vårdande av närstående.

Dessa faktorer kan öka risken för depression, ångest och andra psykiska problem, vilket är bidragande orsaker till att det är vanligt med försämrad psykisk hälsa för äldre. Trots att psykisk ohälsa bland äldre är så pass vanligt, uppmärksammas det inte tillräckligt av vare sig personal, äldre eller närstående. Många får därför inte rätt hjälp i rätt tid. Därför finns mycket att vinna på att arbeta förebyggande. För att upprätthålla en god livskvalitet och välbefinnande hos äldre är psykiska hälsa en viktig faktor.

Det behövs ökad kunskap både på individ- och samhällsnivå samt inom det offentliga, kommun, primärvård och region när det gäller äldres psykiska ohälsa. Det framkommer i olika rapporter att det saknas kunskap inom området. Även om det gjorts en del för att höja kunskapsnivån så är det fortsatt ett område som är eftersatt. Åldrandet i sig innebär en ökad risk för både fysiska och psykiska sjukdomar. Depression är det vanligast psykiska hälsoproblemet hos äldre.

Påverkan på åldrandet beror på flertal faktorer och för att förstå åldrandet måste vi hålla ett kaljedoskop av förklaringar och bilder framför oss samtidigt. Det finns inte ett begrepp som täcker allt. Det finns många synbart motsägelsefulla förklaringar som kan vara sanna, var och en på sitt sätt och samtidigt förändras åldrandet medan vi betraktar det.

Inom forskningen råder det samstämmighet om att fyra faktorer har särskild betydelse för ett gott och hälsosamt åldrande. Dessa viktiga faktorer är social gemenskap, fysisk aktivitet, goda matvanor och en meningsfull vardag.

Projektet Mission: Äldres psykiska hälsa har, som namnet antyder, en missionsorienterad ansats. Det innebär bland annat att projektet bejakar problemets komplexa natur och därför strävar efter att arbeta gränsöverskridande. Komplexa problem utmärks av att det finns många olika perspektiv och en hög grad av ömsesidiga beroenden som är svåra att överblicka och kontrollera. Klara Palmberg Broryd skriver i sin bok Komplexitet: ”Att navigera i komplexitet, och att driva utveckling i komplexa system, känns ofta som att ha landat i en helt ny värld utan att ha tillgång till en karta.” Medvetenheten om att det inte finns någon karta att navigera utifrån påverkar genomförandet i alla delar.

Istället för att dela upp problemet i beståndsdelar tittar vi på helheten och hur delarna hänger ihop. Grundläggande är att få kunskap om systemet och helheten. Detta hjälper oss sedan att hitta rotorsaker, bli proaktiva och ta fram åtgärder med mer långtgående effekter än insatser som är symptomlindrande ute i bladverket, långt från rötterna. För att nå dit behöver vi involvera alla delar i helheten.

Vi är övertygade om att det i Blekinges näringsliv, civilsamhälle och akademi finns kompetens och resurser som det offentliga behöver ta del av. Där finns också engagemang och vilja att vara en del i en positiv samhällsutveckling, inte minst på grund av att nämnda sektorer får bära konsekvenser i form av en minskande rekryteringsbas. Projektet vill utöver offentliga aktörer bjuda in dessa sektorer brett och skapa en kraftsamling.

Projektet har två syften:

  1. att med en systemförändrande ansats som utgår ifrån målgruppens behov skapa de bästa förutsättningarna att hållbart främja psykisk hälsa för äldre i Blekinge
  2. att förutsättningarna som projektet bygger upp ska skapa möjligheter att skala upp arbetet för att inom ramen för större nationella och internationella satsningar kunna främja psykisk hälsa hos fler äldre och även vårdpersonal och närstående.

Om arbetssättet missions

Begreppet "missions" myntades av Maria Maccuzatu och fick då spridning i en EU-kontext. Missions är också en del i Blekinges smarta specialiseringsstrategi där målet är att sjösätta missions inom ekologisk hållbarhet. Projektet som beskrivs på denna sida riktar in sig på social hållbarhet och det är en förhoppning att alla initiativ ska kunna lära av varandra och bygga en kapacitet i Blekinge som gör länet konkurrenskraftigt och bättre rustat att hantera komplexa samhällsutmaningar.

I Blekinges smarta specialiseringsstrategi beskrivs missions närmare.
Klicka här för att komma till strategidokumentet. Pdf, 337.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Tabellen nedan är en ansats att beskriva hur det missionorienterade arbetssättet har tolkats för att ta sig an psykisk ohälsa hos äldre i det här projektet, i kontrast till hur projekt traditionellt utformas.

Om du läser denna sida i mobiltelefon: scrolla åt sidan för att se hela tabellen nedan.

Missionsorienterat arbetssätt

Från

Till

Effekt

Åtgärda symptom

Adressera rotorsaker

Skapa systemförändring med långvarig effekt

Skriftliga rekommendationer

Utveckla lösningar i praktiskt görande

En uppsättning lösningar som utgår från målgruppens erfarenheter

Förlita sig på experter

Involvera alla intressenter

Gemensamt ägarskap och relationer

Läsa först, göra sen

Lära medan vi gör

Lösningar som skapats från små genombrott och insikter som kan skalas upp

Implementera en enskild åtgärd

Iterativt utveckla och hantera en portfölj av lovande insatser

Öppna upp för banbrytande lösningar som skapar nya infallsvinklar till situationen

Ett engångsprojekt

En växande plattform som levererar resultat både kort- och långsiktigt

Kapacitet byggs hos deltagarna att hantera nya frågor som dyker upp längs vägen

Tabellen ovan är översatt från en engelsk förlaga skapad av Reos Partners.

Hittade du informationen du sökte?